Leta i den här bloggen

måndag 6 april 2009

Liten chimerismskola

Obs följande info är som jag har förstått det och jag är inte läkare.

I den grekiska mytologin är chimaria en blandning mellan lejon, vildget och orm.

Som det oftast används betyder det blandning. Faktum är att det finns teorier om att vi alla bär med oss en sk "mikrochimerism" från vår mamma och eventuellt från äldre syskon.

Vid en allogen(främmande) benmärgstransplantation, byter du benmärg, dvs blodbildande celler och därigenom immunförsvar. Det bästa är att hela benmärgen är bytt, dvs 0% av din egen dna kan hittas i benmärgen och blodet. Det är relativt ovanligt. Det vanligaste är att du lever med en viss blandning av dina egna celler och donatorns som också kan skifta något över tid.

Chimerismen efter en benmärgstransplantation mäts dels i blodet, dels i benmärgen. Blodet och benmärgen kan visa helt olika siffror. I Ts fall, är den egna benmärgen såpass sjuk att de egna cellerna knappt släpps ut i blodet. Vid återfallet hade han bara 6.5% egna myeloida celler i blodet, medan benmärgen var en katastrof.

Beroende på grundsjukdom, kan man acceptera olika nivåer av blandad chimerism. För att "bara sköta blodbildningen" kan det räcka med att ha 90% egen benmärg och 10 % donator.

Om du har en cancer i din egen benmärg är en viss procent av dina egna celler just cancerceller.
Ju högre procent av cancerceller i din egen märg och ju större andel egna celler i chimerismen, ju större risk att cancern är på väg tillbaks. I Ts fall så verkar en väldigt hög procent av de egna cellerna vara cancerceller. Alltså nojar vi även för en i jämförelse "bra" chimerism.

Om detektionsnivån.
Chimerismen mäts genom att ett stort antal celler av vissa olika typer (CD 19, B-celler, CD 3 T-celler, CD 33 Myeloida celler och CD34 stamceller) räknas och jämförs med avseende på DNA.
Ju fler celler du hittar av en viss typ, ju säkrare kan resultatet anges. Labbet löser det här genom att ange en "detektionsnivå" Om ett prov tex i vanliga fall ska mätas på 100 celler, men provet bara ger 90 celler som alla är donatorns, så är det "finaste" resultat labbet kan ange; mindre än 10% egna celler, trots att ingen egen cell har hittats.

Innehåller provet för litet celler av en viss typ, går det inte att bedömma.
Om man är om sig och kring sig som jag kan man alltid isåfall oroa sig för varför det fanns så litet celler av just den typen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.