Leta i den här bloggen

söndag 9 augusti 2009

Cancerbehandlingar och solen

Då och då när vi är ute och badar skrattar folk och pekar på T. Han badar i heltäckande klädsel och keps. Det ser kanske annorlunda ut, verkar ohygieniskt? Eller de kanske tror att vi är talibaner?

Vi har varit väldigt hårda med de rekomendationer vi fick från sjukhuset under första transplantationen. I princip det här:

"Taking care in the sun
Everyone should protect their skin from the sun. Exposure to strong sun is not good for anyone. But after some cancer treatments your skin may be more sensitive to the sun than the average person. Your skin may also be drier. And it may be more sensitive to chemicals, such as chlorine in swimming pools.

You should talk to your specialist about whether your treatment will make you more sensitive than anyone else.

Cancer drugs that make your skin more sensitive to sun include

Doxorubicin
Dacarbazine
Fluorouracil
Idarubicin
Methotrexate
Your skin may stay sensitive for a few years after treatment.

After radiotherapy, the skin in the treatment area will remain sensitive for many years. Keep it covered for the first year. You will need to continue to protect it for many years.

To protect your skin you should

Wear close weave cotton clothing in the sun
Wear long sleeves and trousers
Wear a hat that shades your face and neck
Avoid the sun when it is the strongest between 11am and 3pm
Use a high factor sun cream when you are in the sun

There is more information about protecting yourself in the sun on the Cancer Research UK SunSmart Campaign website".

Vi kanske har varit väl hårda och undvikit solen helt och hållet, den gör ju viss nytta också.

Tänkte att jag ska göra gissa vad: En enkät!
Om hur ni ställer er till solskydd och liknande efter behandling.

3 kommentarer:

  1. Försök få en 17-årig tjej att hålla sig undan solen! Men solskydd 30 försöker jag få henne att smörja in sig med. Nu är hon på läger utan mig och jag hoppas att hon smörjer in sig...

    SvaraRadera
  2. Nej, det är nog lättare med en 4 åring;)
    Stor fördom: Irland är väl inte så soligt?

    Det här är på väg att utveckla sig till ett rejält bråk här hemma. Sambon anser: Ingen sol alls. Jag anser att det är skillnad när vi är på stranden på Gotland hela dan, m vit sand och gassande sol. Jag hade också behövt heltäckande och keps då. Bitar av näsan, gick att bryta loss efteråt (inte så bra). Men på em i augusti, kanske det skulle räcka med T-tröja?
    Jag tor ju på att solen är bra för immunförsvaret, tillväxten och huden också. Nå så lagom är nog som vanligt bäst! Är säker på, efter att ha följt din blogg, att Lojsan tar hand om sig galant. Hon verkar så välövervägd och förståndig.

    SvaraRadera
  3. Godmorgon!
    Det är svårt det där med hur mycket man ska skydda (inte bara för solen!) sina barn. Kan berätta att Lojsan (också på läger!) tidigare i sommar kom hem och var rejält brun där hon inte haft kläder - ingen direkt solning alltså. Så vitt jag förstår är faran att bränna sig, men det har hon klarat sig från. Så, jag tror som dig att lite sol bara är bra. Och ja, fördomen om Irland stämmer nog, på packlistan stod regnkläder och stövlar men inte badkläder!

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.