Leta i den här bloggen

onsdag 24 augusti 2011

Vad ska jag göra om jag är orolig för att mitt barn fått leukemi

Letar ibland efter aktuella bloggar om cancer för att kunna länka, ser det som ett sätt att hålla bloggen levande.

När jag söker så kommer jag alltsomoftast in på frågesidor där föräldrar ställer frågan. Jag är orolig, Hur vet jag och hur beter jag mig?

Och då slår det mig att precis sån var jag. Jag var orolig men tyckte det var svårt att söka läkare,kände mig hysterisk och vad frågar man?

T blev ju också missad när vi kom till vårdcentralen, eftersom CRP var inom referens, att blodet såg ut som hallonsaft var inget man gjorde något åt. Jag ställde helt enkelt fel fråga. Och hur skulle jag ha kunnat veta?

Så om någon skulle vara orolig och be om råd idag, vad skulle jag svara?
-Att syptomen är en påtaglig blekhet (titta på huden som lyser igenom under naglarna, ögonlocken, öronen, det är inte den blekhet som du har i februari innan vårsolen),onaturlig trötthet är vanligt. Andra viktiga tecken är svårbehandlade infektioner, viktnedgång, inflammation i munnen eller oförklarlig feber. Ett vanligt symtom är näsblod och blåmärken som uppstår utan orsak. Smärtor i lederna kan också förekomma. Detta kan hos barn ibland förväxlas med växtvärk.*

Sen skulle jag säga att i Sverige drabbas varje år ungefär 70 barn och 350 vuxna av akut leukemi*. Statistiskt sett är alltså sannolikheten liten för att det just skulle vara leukemi, men att det ändå inte är en omöjlighet. Det finns andra sjukdomar som kräver snabb behandling och som ger liknande symptom så är man mer än tillfälligt nojig så ska man söka läkare. Det är husläkaren som gör en första bedömning och i de allra flesta fallen så räcker det med ett blodprov. Det kan vara skönt att veta att det oftast inte handlar om några dramatiska underökningar vid ett första läkarbesök.

-Jag skulle idag lägga upp ett läkarbesöket med att berätta vilket/vilka symptom jag oroar mig för och sen skulle jag föreslå blodprov med symptomet /symptomen som första argument.
Blodet består av olika blodkroppar. Blodkroppar är specialiserade celler som har olika funktion:

•De röda blodkropparnas uppgift är att transportera syre.
•Blodplättarna, trombocyterna, behövs för att förhindra blödningar.
•De olika vita blodkropparna försvarar oss bland annat mot virus och bakterier.


Jag skulle säga:
- Pelle är så blek trött och andfådd -så jag vill att ni kontrollerar HB och eftersom jag ju är orolig så kanske ni kan ta en hel blodstatus (med uppdelade vita "diffen")
Eller
-Pelle har börjat få oförklarliga konstiga blåmärken, som inte kan förklaras med någon ny aktivitet och småblödningar -så jag vill att ni kontrollerar trombocyterna och eftersom jag ju är orolig så kanske ni kan ta en hel blodstatus (med uppdelade vita "diffen")
Eller
-Pelle har haft så många långvariga infektioner sista tiden -Så jag vill att ni kontrollerar hur hans vita blodkroppar är fördelade.
(Små barn har iofs ofta väldigt många och återkommande infektioner, utan att något är det minsta fel. Tvärtom så är det något de ska ha)

-Framförallt är du riktigt nojig och det inte bara är en tillfällig fundering, (har dagis, skola, mormor etc haft några funderingar)Sök vård!!
Och glöm tanken på att det är pinsamt och att du ska bli sedd som hysterisk, för att ditt barn är piggast i väntrummet. (T har i stort sett alltid varit piggast i väntrummet). Du är orolig och jag kan garantera att det eventuellt pinsamma i att allt var bra, är något som i alla fall jag lätt skulle ha skänkt mitt högra ben för, (det vänstra också faktiskt).

-Be att få en kopia på provsvaren så fort de kommer. Det spelar ingen roll om de inte säger dig något. När doktorn ska lämna ut dem så måste han/hon titta igenom dem och då är du säker på att de inte har glömts bort(här skiner mitt förtroende för en del vårdcentaler igenom litet, men det kan inte hjälpas).

*= källa vårdguiden

3 kommentarer:

  1. Inser att jag är motsägelsefull när jag skriver om trötthet och vara piggasti väntrummet.
    T var trött, fruktansvärt trött i aktiviteter som kräver mer syre, cykla, spinga, i stort sett all utomhusaktivitet.
    Han sov mer och mer middag för att kompensera, när det var som mest 3-4 timmar mitt på dagen, (han var då 2,5 år.) Innomhus med lugna aktiviteter så var han som vilket barn som helst. Han har i stort sett aldrig verkat särskilt sjuk i ett väntrum

    SvaraRadera
  2. Jag kan bara känna igen mig så mycket i det här, trots att jag är vuxen. Leukemi? Skulle det vara det första man tänker på när man känner sig hängig med feber och halsont? Det gjorde uppenbarligen inte vårdcentralerna heller, för någon blodstatus togs inte förrän veckor efter första gången jag sökte vård. Det borde vara så enkelt att kolla tycker jag.
    Bra tips du skriver, jag önskar jag hade tänkt längre och pushat mer när jag sökte! Det verkar nästan som om man måste vara medicinskt påläst för att få rätt vård... =/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad bra att du sökte igen, ofta misstänker man nog inget farligt förrän man märker att det inte går över.

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.