Leta i den här bloggen

söndag 8 augusti 2010

De sjukaste överlever

Provocerande titel men...
Så heter en bok som är helt fantastisk om man som jag ofta funderar på det där med gener och sånt.

Hursomhelst författarens hela tanke är att evolutionen är en noggrann designer, såpass noggrann att inga sjukdomar finns av en slump. Om en sjukdom finns kvar genom generationer så finns det en vinning med den. Antingen så att den sjukdomsframkallande genen historiskt inneburit en tillräckligt stor fördel för individen, eller i och för sig att sjukdomen (bakterien,parasiten, viruset) själv lykats väldigt väl.

Han ställer frågor som: Varför är typ 1 diabetes så mycket vanligare i norra Europa? Tar en tur över skogsgrodor som överlever hårda vintrar med hjälp av extremt högt blodsocker för att landa i en hypotes om den senaste istiden och evolution.

Det har hela tiden varit min fundering kring cancer också. Någonstans om inte annat så evolutionärt finns det en fördel med cancer. Frågan är bara vilken?

(En helt egen iaktagelse, som säkert är slumpmässig, är att de personer jag mött med cancer ofta varit oerhört kreativa)

De senaste åren har jag ägnat en stor del av min tid att läsa allt jag kommer över om cancer i allmänhet och leukemi i synnerhet. Några saker att fundera över finns det.

Varför t.ex.:

*Cancer förekommer hos alla djurarter man kontrollerat, (inklusive haj som relativt ofta får leukemi)
*Det är en oerhört gammal sjukdom. Man har hittat fossil av diosaurier med hjärntumörer.
*Vissa cancerformer är vanligare i vissa folkgrupper, ex Burkitts lymfom som i högre utsträckning drabbar svarta.
*Cancerrisken ökar med stigande ålder men näst vanligast är det hos barn. Unga vuxna är mindre drabbade.
*Vissa cancerformer vet man har koppling till vissa virus, ex EBV(körtelfeber) och vissa typer av lymfom (samtidigt har cirka 90% av alla vuxna världen över varit utsatta för just EBV).
*Vissa ämnen eller företelser ökar risken för cancer. Bensen-AML Strålning - i princip all cancer. Radon -Lungcancer o.s.v.
*Det verkar som att det finns en viss ärftlighet. För vissa typer av bröstcancer är det helt klart, men kanske även när det gäller viss leukemi även om det inte är klarlagt. (Jag har under våra år med cancer stött på 4 olika personer som utvecklat MDS eller AML, där en far eller morförälder haft ALL. Med tanke på att det ändå är rätt ovanliga sjukdomar och att jag ändå inte träffat så många, käns det väl mycket för att vara bara slump)


Enligt författaren (som tar en tur över stressad majs) så finns det också saker som talar för att en organism i obalans (på grund av snabb utveckling, åldrande, strålning, ämnen, virus etc)har förmåga att beställa mutationer till de platser där de skulle kunna göra mest nytta(något som om det stämmer skulle kunna förklara varför cancer oftare drabbar vissa organ).

Kanske är det så enkelt att vissa av oss ärver en ökad benägenhet att kasta mutationstärningen i perioder av kroppslig stress? Och att det i sig inte i allmänhet behöver vara negativt? Dåligt självklart om det innebär cancer, men ganska fiffigt om du lever i tropikerna och en glaciär kommer glidandes.

Kanske är det också så att det eviga spelandet på evlutionslottot har givit de här personerna en ökad chans att anpassa sig till nya förhållanden, att snabbt förstå problemet och sätta in en lämplig åtgärd? Kanske är den iaktagelse jag gjort att cancerdrabbade mer än genomsnittet är kreativa och innovativa i viss mån riktig?

Kanske å andra sidan är det helt uppåt väggarna? hursomhelst så är det mycket sånt här jag grubblar över.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.