Leta i den här bloggen

fredag 14 maj 2010

Svensk primärvård

En vårdcentral någonstans i Stockholm.

En vän har sökt med sin son för att han har kraftig huvudvärk. Kan det vara en infektion, migrän, hur ska de hantera det?

Efter fem minuter och ett kläm på lymfkörtlarna i nacken blinkar den försenade doktorn konspiratoriskt och överinseende mot min vän.

- "Det är i alla fall inte den stora sjukdomen du är rädd för"! "Den som börjar på C"!

Det är skönt att primärvården tillhandahåller riktiga proffs! Med tanke på att en erfaren onkolog med kännedom om barnet, röntgenbilder, blodstaus osv tillgängligt ibland kan ha svårt att ställa diagnos? Tänk vad sjukvården skulle spara resurser på undersökningar om det här proffset fick ännu mer spelrum!?

Ärligt så blir jag förbannad. Det är så många av er jag träffat därute (inklusive oss själva) som träffat den här läkarens kusin och fått besked att inte vara en hysterisk förälder. Där det idag är ställt bortom allt tvivel att det tyvärr var just den stora sjukdomen på C.

Min vän sökte inte för att HON var orolig, hon sökte för att få hjälp med sonens huvudvärk. Kanske kan man kräva av en läkare att ta det problem man söker för på allvar?

3 kommentarer:

  1. Har upplevt på nära håll när sonen blev sjuk, först ögoninfl,koll v.a.d tre ggr sen bröt det ut halsfluss och dagen efter det inläggning,AML! Man tänker ofta om det hade blivit upptäckt tidigare, efter 8mån så somnade våran son in, att mista ett barn är nog det tuffaste man kan uppleva.!!MAMMA C.

    SvaraRadera
  2. Som vanligt ypperligt formulerat kring viktiga frågor. Älskar när du bloggar ofta!

    SvaraRadera
  3. Usch! Avskyr dylika kommentarer, det borde klassas som tjänstefel!
    Den kommentaren samt "är det första barnet eller?" när man söker med upprepade infektioner!
    Ledsen och arg blir man när man hör att det händer igen, och igen....
    Bra skrivet - som alltid!
    Kram! // Anna

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.