Leta i den här bloggen

torsdag 7 april 2011

Inte helt ute och cyklar med min noja

Ur DN på webben idag:
Bygge kan ha gjort barn sjukare
Publicerad i dag 06:30

Minst tre barn som vårdats vid Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna har fått svåra svampinfektioner, bland annat lunginflammationer kanske beroende på mögelsporer från pågående ombyggnationer.

Socialstyrelsen ska nu utreda om fel i vården lett till att sjuka barn drabbades. Efter händelsen har sjukhuset skärpt hygienrutinerna.

Med största sannolikhet rör detta barn som just nu är under behandling och därför har nedsatt Immunförsvar. Barn som har en tillräckligt tuff resa ändå.

1 kommentar:

  1. Visst är det så att ombyggnationer påverkar mijön!
    Jag jobbar i uppsala-örebroregionen på en blodavdelning och när vi byggde nytt så varnade uppsala oss för just dessa mögelsporer eftersom de erfarit samma sak när de byggde om. Det rörde sig främst om aspergillusinfektioner som drabbade patienterna. Sporerna tar sig in via ventilationen. För en frisk person är dessa sporer inte farligt, men för neutropena patienter kan det vara livshotande.
    Vi försökte flytta våra patienter till infektionskliniken för att inte orsaka aspergillusinfektioner.
    Tyvärr kunde vi inte flytta en hel avdelning så några som var kvar inneliggande drabbades tyvärr av aspergillus, främst i lungorna.
    Just dessa sporer handlar inte så mycket om hygien som att de tar sig in via luftventiler/konditionering.
    Detta borde vara väl känt inom alla verksamheter som har att göra med blodpatienter.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.